Czemu jajka są takie zdrowe?

Czemu jajka są takie zdrowe?Z jajka możemy przygotować wiele dań. Dodajemy je do ciast, kotletów, farszów, i jako główny składnik. Jednak wiele osób uważa je za niezdrowe. Jaka jest jednak prawda? W świetle najnowszych badań okazuje się, że jest to produkt niezbędny w naszej diecie. Istnieje opinia, że jaja mają dużo cholesterolu i nie powinniśmy ich jeść. I to jest prawdą, cholesterol w jajach jest, jednak jest to tzw. "zdrowy cholesterol". Ta frakcja cholesterolu jest potrzebna do budowania niektórych hormonów i witaminy D. Wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych. Pełni też wiele innych funkcji. Ponadto jajka poprawiają układ odpornościowy naszego organizmy poprzez dostarczanie nam selenu. Jajka są także źródłem witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny (B2), oraz pełnowartościowego białka. Żaden inny produkt żywnościowy nie jest w stanie dostarczyć nam lepszego (pod względem aminokwasowym) białka. Cholina, której w jajkach również jest dużo, wpływa na pracę naszego mózgu, a jej niedobór może powodować zaburzenia ze strony układu nerwowego. Jajka zwierają także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. A odpowiedni skład aminokwasowy powoduję poprawę nastroju. Jajka nie dość, że są zdrowe to jeszcze są niezwykle smaczne tak więc warto je jeść. Przy wyborze jajek należy zwrócić uwagę na kod na jajku. Im mniejsza pierwsza cyfra kodu tym jajka są lepsze (0- chów ekologiczny, 1- kury mają dostęp do wolnego wybiegu, 2- kury nie mają dostępu do wolnego wybiegu, 3- chów klatkowy).

SPORT TO ZDROWIE

Zachęcamy do czytania naszych artykułów.

KATEGORIE

ZNAJDŹ NAS NA

Copyrights © 2016 holdem.edu.pl